Porträtt

Att gå till en fotograf för att få fina foton på sig själv, sin familj eller husdjur är något jag tycker alla borde göra. Livet består av förändringar och det är viktigt (och framför allt kul!) att bevara dessa minnen på bästa möjliga sätt - genom bilder. Bilder som man ger bort i present till de man älskar och bilder som man hänger på väggen. Man är singel, man blir kär, förlovad, gravid och kanske till och med gift. Samtidigt som man är en del av en familj, har syskon och husdjur.

Vad vill du minnas?
Vanliga frågor inför porträttfotografering
Vad bör vi tänka på inför en fotografering?
Inför er fotografering kan det vara bra att fundera kring kläder. Välj gärna kläder ni trivs med, så slipper vi stela och obekväma bilder. Ska fler än en fotas, exempelvis vid par- eller familjefotografering, uppskattar jag som fotograf om det finns en harmoni i ert klädval. Detta för att jag vill att alla modeller ska uppmärksammas lika mycket!

Hur går fotograferingen till?
När det är dags för er att fotas kommer vi att träffas på en förbestämd plats. Där kommer vi att fota med olika bakgrunder och miljöer för att få mycket variation i bilderna. Jag kommer även att föreslå olika poser, men helst önskar jag att ni är så naturliga som möjligt. Därför är mitt bästa tips till er att ta det lugnt och var er själva! Har ni egna förslag och idéer så tveka inte att säga till innan och/eller under fotograferingen.

Vad händer efter fotograferingen?
Ungefär 2-3 veckor efter fotograferingen skickar jag ut en länk på mejlen, där ni väljer vilka bilder ni vill köpa. När jag fått veta era val (ni har en vecka på er att välja) får ni en faktura på ert köp. Då fakturan är betald skickar jag ytterligare en länk, ifrån vilken ni lätt och smidigt laddar hem era bilder.
 
 
Vad är skillnaden mellan lågupplösta och högupplösta bilder?
Det handlar om bildernas upplösning samt bildstorlek. Lågupplösta bilder är bättre anpassade för användning på internet medan högupplösta bilder används vid större förstoringar. Det har att göra med att färgerna behöver anpassas för skärm å ena sidan och för printar å andra sidan - vilket skiljer sig åt. Vill man göra en canvastavla av en bild eller vanliga 10 x 15-bilder bör ni alltså köpa fotot högupplöst.

Vad kostar det att få dig att fota i annan stad?
Vid uppdrag som sker utanför Oskarshamn tar jag en ersättning på 35 kronor per mil. Alternativt att ni betalar tåg- eller bussresa både tur och retur!

Hur får vi använda bilderna när vi köpt dem?
Ni som kund kommer att, efter ha köpt bilderna, ha rätt att framkalla era bilder samt publicera bilderna på internet förutsatt att ni anger mig som fotograf och länkar till min hemsida (ex. att ni skriver "Fotograf: Adine Lundahl, www.lundahlfoto.se"). Viktigt att veta är att jag som fotograf alltid kommer att vara upphovsman till bilderna. Det innebär att ni köper bilderna, men inte rättigheterna till bilderna. Ni får inte beskära eller på egen hand redigera bilderna utan mitt tillstånd. Det är bara att fråga - så säger jag säkert ja, eller så kan jag hjälpa er med era önskemål gällande bilderna.

Om vi behöver avboka?
Avbokning skall ske så fort som möjligt före den planerade fotograferingen. Vid fall om olycka och dåligt väder tar vi ett gemensamt beslut och bokar om fotograferingen.